• Oznam - zber papiera

          • Riaditeľstvo ZŠ, J. Švermu 6 v Michalovciach oznamuje žiakom
            a rodičom, že zber papiera sa uskutoční v dňoch od:

            15.04. – 26.04.2024 (pondelok až piatok)

            v čase od 7:00 do 9:00 hod.

            (prechodová chodba do telocvične)

            Riaditeľstvo školy

            KARTÓNOVÝ PAPIER NIE!

          • Prekvapenia a omyly o dinosauroch a praveku

          • Dňa 17.apríla sa žiaci 3.A a 3.B triedy zúčastnili na veľmi zaujímavej interaktívnej prednáške v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického v Michalovciach, ktorú viedol vedecký publicista, lektor a prekladateľ Mgr. Dušan Valent.

            Jeho cieľom je popularizácia prírodných vied, archeológie a rozvoj kritického myslenia. Je vedeckým redaktorom portálov HistoryWeb, In Vivo magazín a Zive.sk, týždenníka Plus 7 dní. Pravidelne prednáša v školách a na rôznych podujatiach o vesmíre, dinosauroch či geológii. Vo vydavateľstve Albatros mu vyšla kniha pre deti Odhaľ a spoznaj dinosaury.

            Interaktívna a vizuálne pútavá prezentáciana príklade záhad demonštrujúcich základy kritického myslenia sprostredkovala žiakom to najzaujímavejšie a najdôležitejšie o Zemi, vesmíre, histórii života a o zvieratách.

            Cieľom prednášky bolo pútavou a zrozumiteľnou formou podnietiť u žiakov záujem o prírodu a viesť  ich ku kritickému mysleniu.

            Mgr. N.Padová, PhDr.M.Bodnárová-Vlková

          • Okresné kolo CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

          • Dňa 14. marca 2024 sa v Základnej škole, J. Švermu 6 uskutočnil 60. ročník okresného kola chemickej olympiády. Súťažili žiaci celého okresu Michalovce. Prvú časť tvorili teoretické a výpočtové úlohy, v druhej časti žiaci riešili praktické úlohy a mali správne urobiť chemické reakcie, produkt správne prefiltrovať a následne určiť, o aké látky išlo.
            Nádherný úspech získali žiaci našej školy:
            1. miesto SOFIA IVANOVÁ z 9.C,
            3. miesto JAKUB FERJO z 9.C.
            Obaja postupujú do krajského kola, ktoré bude 18.4.2024 v Košiciach. Tešíme sa z úspešnej reprezentácie našej školy, obidvom žiakom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v reprezentácii na krajskom kole.
            učiteľka chémie RNDr. Renáta Kincelová

          • Okresné kolo fyzikálnej olympiády

          • Okresné kolo fyzikálnej olympiády


            Dňa 13. marca 2024 sa v Základnej škole, Okružná konal 65. ročník okresného kola fyzikálnej olympiády.
            Našu školu úspešne reprezentovala SOFIA IVANOVÁ z 9. C triedy v kategórii E, kde získala 2. miesto a postúpila do krajského kola, ktoré bude 17.4.2024 v Košiciach.
            K úspechu srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov na krajskom kole.

            učiteľka fyziky RNDr. Renáta Kincelová

          • Odkrytie tajomstiev Matice slovenskej: „Cesta koreňmi našej kultúry“.

          • Dnes sme sa so žiakmi 8. ročníka zúčastnili na besede v Dome Matice Slovenskej, kde sme sa dotkli samotnej duše slovenského národa.

            Tento deň bol plný objavov a inšpirácie. Stretli sme sa s riaditeľkou Karin Obšatníkovou - Soročinovou, ktorá nás spolu so svojou kolegyňou preniesla v čase a predstavila nám bohatú históriu Matice slovenskej.

            Od jej založenia v roku 1863, cez príchod Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu až po dnešné dni je Matica slovenská živým svedkom tisícročnej histórie. Naši žiaci sa dozvedeli o významných osobnostiach, ktoré sú späté s činnosťou Matice a o súčasnej publikačnej činnosti a aktivitách, ktoré Matica podporuje.

            Zaujímavosti z dejepisného učiva ožili pred našimi očami a žiaci si odniesli cenné poznatky o slovenskom národnom obrodení. Na záver sme si overili naše vedomosti krátkym testom a nechýbala ani spoločná fotografia, ktorá bude pripomínať toto krásne dopoludnie.

            S hrdosťou môžem povedať, že naši žiaci sú nielen vnímaví, ale aj zvedaví a ochotní učiť sa o histórii, ktorá formovala našu súčasnosť.

            uč. dejepisu Lucia Šuchtová

          • 2%

          • Aj tento rok sa obraciame na rodičov a priateľov školy s prosbou o darovanie 2% z dane pre našu školu. Predvyplnené tlačivo na stiahnutie nájdete nižšie. Aj za takúto formu finančnej pomoci našim deťom Vám vopred ďakujeme.

            Údaje potrebné na vyplnenie tlačiva:

            IČO:                   31310311

            Obchodné meno: Rodičovský klub pri II. Základnej škole

            Ulica:                  J.Švermu

            Číslo:                  6

            PSČ:                   07101

            Obec:                  Michalovce

            Právna forma:     Združenie

             

            Ešte raz ďakujeme.

          • „Začnite s vysťahovaním” - Inovatívne vyučovanie dejepisu a SNP

          • Heslo “Začnite s vysťahovaním”, ktoré je nám všetkým dobre známe a späté so začiatkom Slovenského národného povstania (SNP), sme použili ako motivačný prvok na hodine dejepisu. Toto heslo nám pomohlo otvoriť diskusiu a opakovanie celého obdobia SNP so žiakmi 9. ročníka.

            Využila som na to unikátnu vzdelávaciu platformu Game Factory od Impact Games, ktorá je plná hier a nápadov pre učenie. Táto metóda vyučovania prostredníctvom hry priniesla žiakom nielen zábavu, ale aj nové informácie.

            Hra “Začnite s vysťahovaním”, bola zameraná na čítanie s porozumením o historických udalostiach SNP a zameraná na  brainstorming. Žiaci boli rozdelení do dvojíc, ich úlohou bolo vyriešiť štyri úlohy súvisiace so SNP.

             

            Hra bola inovatívna, pretože žiaci sa stali kľúčovými organizátormi povstaleckého boja proti fašizmu v slovenskom štáte a boli súčasťou príbehu, kde pracovali s historickými  udalosťami  z roku 1944. Obsahovala aj niekoľko fiktívnych postáv a replík, ktoré prispeli

            k zaujímavejšiemu a hlbšiemu ponoreniu do témy.

            Ako učiteľka dejepisu oceňujem, že aj takáto forma edukácie je zaujímavým a inovatívnym spôsobom ako prezentovať históriu žiakom. Použitie papierovej hry ako metódy výučby umožnilo žiakom pracovať samostatne, podporilo to kritické myslenie žiakov a získanie nových informácií o  Slovenskom národnom povstaní a povstaleckých skupinách.

            Táto interaktívna forma výučby pridala hodnotu nielen pre žiakov, ale aj pre mňa ako učiteľku, pretože som videla ich sústredenú prácu a záujem počas diskusií a kontroly ich odpovedí.

             

            uč.dejepisu L. Šuchtová

          • Pisári v rukopisnej dielni

          • S radosťou vám chcem predstaviť projekt, ktorý sme realizovali so žiakmi 5.ročníka počas hodiny dejepisu.

            Úlohou žiakov bolo preniesť sa do doby, keď knihy ešte neboli bežne dostupné a každá strana bola výsledkom náročnej ručnej práce.

            Žiaci si vybrali svoju obľúbenú knihu alebo takú, ktorú práve čítali a snažili sa prepísať jednu stranu krasopisne. Táto aktivita bola spojená s marcom, Mesiacom knihy. Žiaci nielen prepisovali text z kníh, ale stali sa aj ilustrátormi svojich obľúbených príbehov.

            Sledovali, ako dlho im trvá prepis jednej strany a potom vypočítali, koľko času by im zabralo prepísať celú knihu.

            Výsledkom je nádherná kniha „Oživená história“, ktorú sa nám podarilo vytvoriť. Je plná príbehov, ktoré žiaci napísali a ilustrovali.

            Tento projekt nám umožnil nielen si zopakovať učivo o histórii kníh a kníhtlače, ale aj sme si uvedomili hodnotu a význam kníh v našich životoch.

            Táto kniha bude skvelým príspevkom do našej dejepisnej knižnice a dôkazom tvorivosti a snaživosti našich žiakov.

            uč. dejepisu Lucia Šuchtová

          • Okresné kolo chemickej olympiády

          • Dňa 14. marca 2024 sa v Základnej škole, J. Švermu uskutočnil  60. ročník okresného kola chemickej olympiády.  Súťažili žiaci z celého okresu Michalovce. Prvú časť tvorili teoretické a výpočtové úlohy, v druhej časti žiaci riešili praktické úlohy a mali správne urobiť chemické reakcie, produkt správne prefiltrovať a následne určiť, o aké látky išlo.

            Nádherný úspech získali žiaci našej školy:

            1. miesto SOFIA IVANOVÁ z 9.C,

            3. miesto JAKUB FERJO z 9.C.

            Obaja postupujú do krajského kola, ktoré  bude 18.4.2024 v Košiciach.  Tešíme sa z úspešnej reprezentácie našej školy, obidvom žiakom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v reprezentácii školy na krajskom kole.

            učiteľka chémie RNDr. Renáta Kincelová

          • Okresné kolo fyzikálnej olympiády

          • Dňa 13. marca 2024 sa v Základnej škole, Okružná  konal 65. ročník okresného kola fyzikálnej olympiády.

            Našu školu úspešne reprezentovala SOFIA IVANOVÁ z 9.C triedy v kategórii E, kde získala 2.miesto a postupuje do krajského kola, ktoré bude 17.4.2024 v Košiciach.

            K úspechu srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov na krajskom kole.

             

            učiteľka fyziky RNDr. Renáta Kincelová

          • Okresné kolo geografickej olympiády

          • Dňa 12. marca 2024 sa v Cirkevnej základnej škole sv. Michala konal 52. ročník okresného kola geografickej olympiády. Na olympiáde sa zúčastnilo 115 žiakov zo 17 základných škôl a 8-ročného gymnázia. Žiaci súťažili v 3 kategóriách: kategória G - 5. ročník, kategória F - 6. a 7. ročník, kategória E - 8. a 9. ročník. Najprv riešili úlohy z teoretickej časti geografického učiva, monotematického celku a poznatkov o miestnej krajine. Monotematická časť bola zameraná na tému Vnútorná energia Zeme - sopečná činnosť a zemetrasenia. Po teoretickej časti žiaci riešili testové úlohy z praktickej časti, kde museli preukázať svoje zručnosti práce s atlasmi.

                        Našu školu reprezentovalo osem žiakov. V rámci kategórie G pre 5. ročník sa na 2. mieste umiestnil žiak 5.C triedy Stefan Korsak. Úspešnou riešiteľkou bola aj Simona Tkáčová z 5.C triedy.

            V kategórii F súťažili žiaci 6. a 7. ročníka, kde žiak Adam Decha zo 6.C triedy bol úspešným riešiteľom a obsadil 20. miesto. 2. miesto vo svojej kategórii E, v ktorej súťažili žiaci 8. a 9. ročníka, obsadil Tomáš Dežerický z 9.C triedy, ktorý postupuje na krajské kolo geografickej olympiády. Úspešným riešiteľom bol aj Simeon Michal Gubik z 9.C triedy.

                        Krajské kolo geografickej olympiády sa uskutoční 16.04.2023 v Základnej škole, Tomášikova 31 v Košiciach.

                        Touto cestou by som veľmi rada pochválila pripravenosť a úspech našich žiakov a ich záujem o predmet geografia.

                        Veľmi sa z ich úspechu teším a verím, že aj naďalej budú prejavovať záujem o geografiu.

             

            uč. geografie M. Rudášová

          • Okresné kolo matematickej olympiády

          • Dňa 3.4.2024 sa v priestoroch ZŠ P. Horova uskutočnil 73.ročník okresného kola matematickej olympiády.

            Našu školu úspešne reprezentovali:

            Sára Vargová - 7.C, ktorá vo svojej kategórii získala 2.miesto,

            Zuzana Hajdučková - 8.C, ktorá vo svojej kategórii takisto získala 2.miesto,

            Terézia Dzuňová -  7.C, ktorá sa umiestnila na 5.mieste.

            Srdečne blahoželáme!

          • Život v stredovekých mestách a obydliach

          • V rámci výučby dejepisu sme s piatakmi realizovali projektovú aktivitu, kde sme sa zamerali na to, ako vyzeral život v minulosti.

            Žiaci sa s nadšením pustili do vytvárania modelov stredovekých miest a obydlí, ktoré nám približujú každodenný život ľudí v období staroveku a stredoveku.

            S hrdosťou môžeme povedať, že naši žiaci sa nielen naučili o histórii, ale aj o tom, ako sa ľudia v minulosti zaoberali poľnohospodárstvom, remeslami a každodennými činnosťami. Vytvorili krásne hradiská a stredoveké trhy, obydlia, ktoré odzrkadľujú pracovný aj súkromný život našich predkov.

            Táto výstava mala medzi ostatnými žiakmi veľký úspech a teraz sa tešíme, že môžeme naše výsledky predstaviť aj vám.

            Veríme, že oceníte úsilie a nápaditosť našich žiakov, ktorí takto prispeli k lepšiemu porozumeniu histórie.

             

            uč. dejepisu L. Šuchtová

          • Marec- Mesiac knihy v 3. C (celodenné daltonské vyučovanie)

          • Marec sa už odpradávna spája nielen s príchodom jari, obdobia, kedy sa príroda opäť prebúdza k životu a kvitne v plnej svojej kráse, ale aj s knihami, s neutíchajúcim zdrojom vedomostí, zábavy a odpočinku. Práve marec, ktorý je aj Mesiacom knihy sa spája s množstvom aktivít, ktoré sú venované knihám. A knihám bolo venované aj celodenné daltonské vyučovanie v 3. C triede. Posledný marcový deň tretiaci pracovali na téme Knihy a význam knižnice. Cieľom netradičnej formy vyučovania bolo motivovať žiakov k čítaniu, rozvíjať ich intelektuálnu, zmyslovú a emocionálnu oblasť myslenia, rozvíjať slovnú zásobu a zlepšovať vyjadrovacie schopnosti. Správne pochopiť význam knižnice a dôležitosť jej pravidelného navštevovania.

                        Už v KOMUNITE, ktorá je vstupnou časťou v daltonskom vyučovaní, sa žiaci prostredníctvom pojmovej mapy oboznámili, čo všetko ich čaká. Hlavnou súčasťou posedenia v kruhu bol rozhovor venovaný knihám. V spontánnej a svornej debate sa žiaci rozhovorili o tom, či už boli v knižnici, aké knihy v nej našli, ako sú knihy uložené, kto ich má na starosti, kto môže knižnicu navštíviť... Ale aj o tom, že nie každý má šťastie a môže si prečítať knihu (deti z chudobných pomerov alebo deti z chudobných krajín sveta). Vytvorili si aj pravidlá pri čítaní, ako sa ku knihám majú správať.  Svoju pozornosť, postreh a čestnosť si precvičili v POVZBUDZOVAČI, v ktorom si na pokyny  pani učiteľky menili svoje miesta. Napr. žiaci, ktorí radi čítajú, žiaci, ktorí navštívili okresnú knižnicu alebo ktorí prečítali od začiatku školského roka 1 knihu (2-4 knihy), alebo... ktorí darovali niekomu knihu... V MOTIVAČNOM PRÍBEHU sa zoznámili s Analfabetou Negramotnou- dievčinou,  ktorá neprečítala ani jednu,jedinú knihu. Toto skvostné dielo Jána Uličianskeho získalo titul Najkrajšia a najlepšia kniha zimy 2011 v súťaži organizovanej Bibianou. Nasledovala DRAMATIZÁCIA, v ktorej „céčkari“ pohybom a gestom vyjadrovali svoje predstavy. „Predstav si, že... si kniha, ktorá si leží na poličke alebo si kniha, ktorú si nikto neprečítal... si kniha, ktorú čitateľ zničil... si spisovateľ, ktorý píše knihu alebo ilustrátor, ktorý kreslí ilustrácie...“ Nasledovala INŠTRUKTÁŽ ohľadom PRACOVNÝCH LISTOV.Žiaci vypracovali pracovné listy  v takom poradí, ako chcú na akomkoľvek mieste v triede (na koberci, spojené lavice, pri okne, na fit lopte...V SAMOSTATNEJ PRÁCI si mohli pomôcť- naviesť sa na správnu cestu, pomáhať druhým - neprezradiť však odpoveď! Pri vypracovaní si žiaci postupne vykonávali ADMINISTRÁCIU- farebný špendlík zapichnutý v tabuľke (pri mene podľa predmetu). Pre šikovných žiakov si pani učiteľka pripravila aj EXTRA LIST, v ktorom sa nachádzali náročnejšie úlohy zmiešané z viacerých predmetov.  V ENERGIZÉRI tretiaci nadobudli stratenú energiu. Stali sa z nich knihy, ktoré od spisovateľa putovali cestou výroby, boli vložené do krabice a dopravené do kníhkupectva. Hrali sa na jednotlivé situácie a v následnom rozhovore rozprávali o svojich pocitoch. V SPÄTNEJ VÄZBE žiaci konštatovali, čo bolo na celodennom vyučovaní dobré (smajlíci), čo sa im podarilo/ nepodarilo, čo by si priali a čo by napr. chceli zlepšiť.  Medzi jednotlivými aktivitami si žiaci mohli prezrieť výstavku najobľúbenejších kníh, ktoré si priniesli zo svojej vlastnej knižnice. Taktiež si mohli vypožičať knihu z triednej knižničky a na výstave kníh spojenej s predajom v školskej knižnici si mohli zakúpiť knihy, ktoré ponúklo kníhkupectvo Books. Celodenné vyučovanie plné aktivít sa vydarilo, žiaci sa tešili a odnášali si množstvo zaujímavých zážitkov.            Do skorého videnia v ďalšom daltonskom vyučovaní v 3. C.

          • VEĽKONOČNÝ BAZÁR

          • Ďakujeme všetkým, ktorí si v dňoch 21. – 26.3.2024 na VEĽKONOČNOMBAZÁRIzakúpili naše výrobky. Vďaka Vám posielame nadácii Dobrý anjel 360,- €.

                                                                                                          PaedDr. Monika Tóthová      

          • "O pohár primátora mesta" – súťaž vo volejbale

          • 27.3.2024 sa žiačky a žiaci 8.- 9.ročníka zúčastnili na tradičnej športovej súťaži v Mix volejbale  pod názvom "O pohár primátora mesta". Súťažili  základné školy mesta Michalovce. Dejiskom bola Mestská športová hala v Michalovciach. Naše žiačky a žiaci skončili na výbornom 3.mieste. Pod vedením učiteľa PhDr. Erika Anguša školu reprezentovali:  Šimon Hlodinok, Ján Hreha, Samuel Rauch –  9.C, Samuel Savka-9.A, DieterHartwich-8.C, Dáša Jevčáková – 9.C, Sára Čičáková, Emma Semešová – 9.B, Melánia Čižmárová, Nikola Dilíková – 8.A. Blahoželáme k úspechu!

          • VEĽKONOČNÝ BAZÁR

          • Jar sa nám pripomína každým dňom viac a viac. S jej príchodom sa nezadržateľne blížia aj veľkonočné sviatky a s nimi tradičný Veľkonočný bazár. Tento rok sa uskutoční od 21.3.2024 (štvrtok) v malej učebni nad hlavným vchodom (Drevená dedina).                                  Pozývame všetkých žiakov a zamestnancov školy. Fotografie z ponúkaných výrobkov si môžete pozrieť vo fotogalérii. Kúpou akéhokoľvek výrobku urobíte niekomu radosť a zároveň prispejete na dobrú vec. Výťažok pošleme prostredníctvom nadácie Dobrý anjel opäť tým, ktorí to najviac potrebujú. Ďakujeme.